1992-től 1996-ig

1992 a változások éve. Kismartoni Ferenc, sajnálatos betegsége miatt, lemondott a kórusvezetéséről, és távozásával nehéz helyzet alakult ki a kórusban. A Nagymarosi Szövetkezeti Férfikar vezetősége a nehéz helyzet feloldására Brusznyai Margit karnagyot kérte fel, aki nagymarosi kötődésekkel is rendelkezett, s nagy örömünkre elvállalta a kórus művészeti vezetését. Nehéz döntés volt ez részéről, mert rajtunk kívül még két kórust is vezetett. A Harmónia Kórus nemzetközi hírű és elismert együttes, melynek vezetése rendkívül sok és nehéz feladattal látta el a kórusvezetőt. A másik pedig a Szivárvány Gyermekkar, aminek létrehozása, vezetése rendkívül áldozatos munkát igényelt. E nehéz feladatok ellátása mellett vállalta a férfikar vezetését.
1992. május 2-án mutatkozott be az új karnagy egy nosztalgia hangverseny keretében, melyen a Dunakanyar Fúvósegyüttes is közreműködött. A férfikar műsorán régi zene, népzene, népszerű dalok és operakórusok szerepeltek. Zongorán közreműködött Horváth Beatrix. A Dunakanyar Fúvósegyüttes műsora is népszerű dallamokból állt. Vezényelt Mayer József.
1992. június 21-én a CSEMADOK meghívására a Bősi Parkban énekelt a kórus.

1993. május 8-9. Nagysikerű Országos Szövetkezeti Kórustalálkozón vett részt a férfikar Gyulán. Még e hónap elején tartotta meg a kórus tavaszi hangversenyét a József Attila Művelődési Házban, melyen közreműködött a Szivárvány Gyermekkar és a váci Harmónia Kórus.

1994. április 23-án a Szivárvány Gyermekkar és a Harmónia Kórus meghívására vendégszerepelt a Férfikar Vácott, a Bartók Béla Zeneiskola hangversenytermében megtartott koncerten. Mindhárom kórust Brusznyai Margit vezette. Nagy sikerrel közreműködött a zeneiskola ütősegyüttese, Fazekas László irányításával. A zongorakíséretet Bednarik Anasztázia és Moórné Horváth Beatrix látták el. A sikeres műsor befejezéseként a három énekkar közös előadásában halhattuk Bárdos Lajos: Erkel Szózata és Zaninelli: Széles víz című művét.
1994. augusztus 19-20. A Nagymarosi Szövetkezeti Férfikar fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte, melynek keretében két hangversenyt rendezett. Egyiket a római katolikus templomban, a másikat pedig a József Attila Művelődési Házban. A nagysikerű koncert résztvevői voltak: a grevesmühleni pedagógus énekkar, a Mannerchor Savitaipale, a váci Harmónia Kórus és persze a nagymarosi dalosok. A koncert utáni együttlét hangulata baráti és felhőtlen volt.

1995. április 22. Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek Országos Szövetsége és a Pápa és Vidéke ÁFÉSZ meghívásának eleget téve Országos Szövetkezeti Kórustalálkozón vett részt a nagymarosi énekkar Pápán. Több okból is emlékezetes maradt ez a szereplés itt ismerkedtünk meg a komárnoi Concordia kórussal is. Róluk a későbbiekben folyamatosan szólunk még.
1995. június 17. Nagymarosi dalosok ismét Grevesmühlenben hirdetik a magyar kóruskultúrát. Egyhetes meghívásnak tesznek eleget, amikor az észek-német kisvárosba látogatnak, melynek pedagógus énekkarához több évtizedes barátság fűzi őket. A kórus tagjai családoknál voltak elhelyezve, mely jó alkalom volt arra, hogy személyes barátságok kötődjenek, vagy a meglévő barátságok elmélyüljenek. Barátaink olyan színes, színvonalas és mozgalmas programokat szerveztek melyen öröm volt részt venni. Egyet azért kiemelnék a sok közül, mely látványával és élvezhetőségével fogta meg a résztvevőket. Ez volt Hamburg városa és kikötője, melyet motoros hajóról néztünk meg. A Holsten sörgyárban tett látogatásról csak annyit, hogy páratlan élmény volt. A koncertekről szólva állíthatom, hogy magas színvonalúak voltak mindkét kórus részéről. A grevesmühleni siker sokáig emlékezetes maradt számunkra, de a vendéglátó kórus és a helyi közönség sem felejti el a nagymarosi dalosokat.

Created by EasyDesign®