Üdvözöljük a Nagymarosi Férfikórus honlapján, Kedves Látogató!

Ezt a weboldalt ajánljuk minden egykori és mai dalostársunknak, akik tevékeny részesei és közreműködői voltak a kórus évszázados történetének formálásában, és hallgatóságának, támogatóinak, akik nélkül nem maradna fenn immár 110 év után is egyre újabb lendülettel ez a dalszerető társaság.

Nagymaros kulturális és zenei életében jelentős szerepet töltött be a Férfikórus. Fennállása óta mindig elismerést és megbecsülést jelentett a kórusban énekelni. Nagymaros lakosságának kórus iránti szeretetét bizonyítja, hogy hangversenyei, fellépései mindig nagy közönséget vonzottak. Hiszen ki nem volt kíváncsi a heti egy estére kimaradó apa, fiú vagy férj munkájának eredményére.

A helybeli sikeres szereplések után egyre több országos jelentőségű hangversenyre és kórustalálkozóra kapott a Férfikórus meghívást, ahol szerepléseivel országos ismertségre tett szert. Minősítő hangversenyeken „Aranykoszorú”, „Aranykoszorú Diplomával” majd „Fesztiválkórus” minősítést szerzett. A magas szakmai minősítést a kórus remek hangzásával és a karnagyok szakmai képzettségének és szervezőkészségének köszönhetően érte el.

Az országos és hazai szereplések sikere következtében támogatást kapott a Kórus a helyi Szövetkezeti Bizottságtól, ami lehetővé tette külföldi szereplések vállalását.

A Férfikórus 2004-ig tizenkét alkalommal szerepelt külföldön, elismerést és megbecsülést szerezve a magyar kórusművészetnek és szűkebb hazájának, Nagymarosnak is. Így jött létre a német Grevesmühlen város énekkarával kialakult szoros baráti kapcsolat is, akik 2004-ben ötödik alkalommal voltak a Férfikórus vendégei a száz éves jubileumi ünnepség alkalmából, majd 2010-ben kórusunk vendégszerepelt náluk kórusuk fennállásának 50 éves évfodulóját közösen megünnepelve.

A kórus történetét bemutató weboldalt a kórustagok visszaemlékezései színesítik, melyek a kórus belső életéről, a dalosok egymáshoz való viszonyáról valamint hazájukhoz és Nagymaroshoz való ragaszkodásukról tesznek bizonyságot.

A weboldal a kórus történetét bemutató könyv alapján készült, melynek forrásanyagához a legnagyobb segítséget Kismartoni Adrienntől kaptuk, aki hozzájárult a kórustörténet kutatásairól készült dolgozatok felhasználásához. Köszönet érte.

Ezúton köszönjük meg azok segítségét, akik anyagilag is támogatták a kórus működését, és lehetővé tették a külföldi utazásokat.

Bízunk benne, hogy a Férfikórus több, mint száz éves múltra visszatekintő sikerei erőt adnak a további sikeres szerepléshez, és még sok örömet okoznak az őket szerető és támogató nagymarosi közösségnek, illetve hallgatóságának széles e világon.

Created by EasyDesign®